Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Zbavte sa drobných mušiek (smútiviek) v kvetináčoch

Trápia Vás drobné mušky v okolí kvetináčoch a vaše rastliny postupne chradnú? Očividne máte dočinenia so smútivkami.

smutivky

 

Smútivky sú drobné mušky poletujúce v domácnosti najčastejšie v okolí kvetináčov posadených rastlín. Milujú vlhko a objavujú sa spravidla v zimných mesiacoch v blízkosti kvetináčov, výsevu priesad a substrátoch. Často sa môže stať, že si ich do domácnosti prinesiete so zakúpeným substrátom alebo rastlinou. Dospelé smútivky kladú vajíčka do vlhkého substrátu, z ktorých sa vyvinú larvy, ktoré poškodzujú mladé korienky rastlín (vlásočnice), ktoré prijímajú do rastliny potrebné živiny a vlahu.

Smútivky majú veľmi rýchly vývoj, chemický postrek proti dospelým jedincom je neúčinný, pretože ďalšie generácie smútiviek sa vzápätí liahne z lariev. 

Biologická ochrana:

Účinnou ochranou je použitie žltých lepových dosiek proti dospelým jedincom a následná aplikácia parazitických háďatiek Nemaplus.

dospele_smutivky_na_zltych_lepovych_doskach

 

Žlté lepové dosky signalizujú početný výskyt škodcu a zachytia značné množstvo dospelých lietajúcich smútiviek, vďaka čomu bude obmedzené kladenie vajíčok do substrátu. Pre účinnú likvidáciu musíte zasiahnuť larvy žijúce v substráte, ktoré poškodzujú rastlinu na to Vám poslúžia parazitické háďatká Steinernema feltiae v prípravku Nemaplus.

Nemaplus obsahuje háďatko rodu Steinernema feltiae, ktorý je parazitoid a parazituje na larvách hostiteľských druhov smutiviek. Infikované larvy háďatka sa sfarbia do žltohnedej farby a hynú do 2 - 3 dní. Po parazitácii sa v ich telách sa vyvíja ďalšia generácia háďatiek a tým sa znižuje napadnutie rastlín háďatkami. Jedno ošetrenie výrobkom Nemaplus chráni ošetrovanú plochu zhruba 6 týždňov. V prípade silného napadnutia smutivkami opakujte ošetrenie po 2 týždňoch. Úhyn prvých lariev je viditeľný do 3 dní po aplikácii.

Video: použitie prípravku Nemaplus