Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Nosánik škodca okrasných záhrad a parkov

Nosánik ryhovaný

Nosániky sú známymi škodcovia rododendronov, azaliek, vavrínov a ďalších okrasných rastlín. Dospelé chrobáky môžu v krátkom čase zničiť listy rododendronov a výrazne poškodiť vašu okrasnú záhradu. Priame škody však spôsobujú larvy, ktoré požierajú korene a koreňové krčky. Kríky napadnuté nosánikmi, vädnú a spravidla hynú.

Ako spoznáte rastliny napadnuté nosánikmi?

Na napadnutých rastlinách sú jasne vyhryzené diery buď na okrajoch alebo uprostred listov. Ďalším znakom môžu byť poškodené koreňové krčky rastlín. Celkovo rastliny neprospievajú a majú zakrpatený rast.

nosanik_poskodenie

Poškodenie listu nosánikom  

Popis škodcu:

Nosánik je 0,8-1 cm veľký čierny chrobák, ktorý poškodzuje rastliny špecifickým požieraním listov. Chrobáky sú aktívne najmä v noci. Larvy sú bielej farby, žijú pod zemou, kde vyžierajú korene rastlín. Škodí predovšetkým na jar a na jeseň.

Významnejším škodcom sú larvy nosánika ryhovaného. Larva sa po vyliahnutí usadí v koreňovom systéme rastlín a ohrýza ich. Silným požerom sú schopné mladé rastliny kompletne zničiť a staršie rastliny nenávratne poškodiť. Larva je bielej až ružovkastej farby s hnedou hlavičkou. Často býva stočená do tvaru písmena C.

nosánik larvy nosanik-chrobak

 

Biologická ochrana 

Nematop - parazitické hlísty rodu Heterorhabditis sú prirodzeným nepriateľom nosánikov.

Parazitické hlísty likvidujú len larvy nosánikov. Larvy hlísty sú veľké asi 0,6mm. V pôde sa pohybujú veľmi rýchlo a čuchom vyhľadávajú larvy nosánikov, do ktorých sa dostávajú tráviacim alebo dýchacím ústrojenstvom. Napadnuté larvy nosánikov do 2 dní uhynú. V uhynutých telách sa hlísty ďalej množia. Jedna samica hlísty vyprodukuje asi 1 500 vajíčok z ktorých sa liahnu larvy. Potom larvy vyhľadávajú nového hostiteľa. Takto je zaistená ochrana pred nosánikmi po dobu cca 6 týždňov. Aplikuje sa v dobe výskytu škodcu. Najlepšie akonáhle objavíte prvé larvy nosánikov. Najväčší výskyt nosánikov je od konca marca do konca mája a od augusta do polovice októbra. Hlísty sa ale dajú použiť aj v júni a v júli pri výskyte lariev.