Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Mlynárik kapustový

Mlynárik kapustový sa vyskytuje na území celej Európy a pravidelne spôsobuje hospodárske škody a to najmä na kapuste a karfiole. To, že vaše porasty kapusty napadol mlynárik kapustový spoznáte podľa listov poškodením žerom, ktorý spôsobuje húsenica mlynárika kapustového. Húsenica je dlhá až 4cm žltej farby s čiernou kresbou, ktorá poškodzuje napadnuté rastliny primárne žerom a sekundárne sú miesta žeru napadnuté bakteriózami a hubovými chorobami. Pri silnom napadnutí sú schopné spôsobiť holožer. 

mlynarik kapustovy_husenica

Húsenica mlynárika kapustového

Vývojový cyklus:

Prezimujú kukly a motýle prvej generácie sa liahnu koncom apríla a začiatkom mája, motýle druhej generácie v júni a auguste. Počas teplého leta sa vyskytuje aj tretia generácia, motýle vtedy lietajú v septembri až októbri.

Biologická ochrana 

Priama

Pretože húsenice všetkých instarov sú veľmi citlivé k preparátom na báze baktérie Bacillus thuringiensis, ktorý obsahuje produkt Lepinox plus, je potrebné vykonať ošetrenie porastov v dobe liahnutia a výskytu malých húseníc, aby sa húsenice mlynárika kapustového nezažrali do hlávok kapusty, kde ich je ťažko zasiahnúť. 

Nepriama

Ochrana a podpora antagonistov (prirodzených nepriateľov) ako sú napr. lumčík žltonohý, zlatoočky, lienky. Vyradením neselektívnych pesticídov a diverzifikácia poľnohospodárskej krajiny.