Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Klieštikovec kurí

Väčšina druhov roztočov parazitujúcich na sliepkach sa živý odumretou pokožkou a perím, no existujú aj druhy, ktoré sa živia krvou. Jedným z nich je aj klieštikovec kurí. Na sliepkach parazituje v noci keď odpočívajú a počas dňa sa ukrýva v tmavých škárach kurína, odkiaľ sa len ťažko likviduje. Klieštikovec kurí sa rýchlo rozmnožuje a šíri, takže si ho často drobnochovatelia prinesú z veľkých chovov alebo sa sliepky nakazia od iných vtákov.

kliestikovec_kuri

 

Klieštikovce kurie dokážu sliepky oslabiť a v extrémnych prípadoch aj spôsobiť úhyn z dôvodu straty krvi. Navyše prenášajú rôzne ochorenia, takže pre chovateľov predstavujú vážny problém. Príznakom klieštikovca u sliepok sú bledé (nedokrvené) časti hlavy (hrebienok, laloky) a beháky, no jeho prítomnosť sa dá zistiť aj v kuríne počas dňa prehľadaním škár v okolí bydla (pri rozpučení klieštikovec zanecháva červenú farbu – nacicanú krv).

Biologická ochrana

InsectoSec® 

prírodná amorfná kremelina 1000 g/kg

Biocídny prípravok s akaricídnym a insekticídnym účinkom na ničenie ektoparazita klieštikovca kurieho (staršie čmelíka slepačieho) a škodlivého hmyzu, typ prípravku 18.

Pôsobenie:

Pri aplikácii alebo v dôsledku vlastnej aktivity sa škodlivý hmyz alebo parazit popráši prípravkom InsectoSec®. Pri kontakte s prípravkom dochádza k mechanickému narušeniu a rozpusteniu kutikulárnej štruktúry tela škodcu a následnej dehydratácie. Škodcovia umierajú po niekoľkých hodinách. Pri nízkych teplotách alebo pri zvýšenej vlhkosti vzduchu môže byť účinok prípravku oneskorený o 1-2 dni.