Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Vijačka Krušpánová invázny škodca na krušpánoch

Vyzerá váš krušpán (buxus) ako keby vysychal? Tvoria sa na ňom pavučinky? V tom prípade vaše rastliny napadla Vijačka krušpanová.

vijacka_krucpanova_husenica

Húsenica vijačky krušpánovej

Video: biologická regulácia Vijačky krušpánovej pomocou prípravku Lepinox plus

Vijačka krušpánová je invázny škodca pôvodom z Ázie napádajúci krušpány (Buxus). V našich podmienkach prezimuje a nemá prirodzeného predátora. Dosahuje 2-3 generácie za rok. Výskyt prezimujúcich húseníc je treba dôkladne strážiť už od polovice marca, Húsenice začínajú so žerom pri teplotách okolo 8-10 ºC. Hlavnou hostiteľskou rastlinou je Buxus no húsenice však môžu časom napádať i Euonymus alatus, Euonymus japonicus (bršlen) a Ilex purpurea (cezmína).

Vijačka krušpánová zimuje v štádiu húsenice. Mladé húsenice si koncom vegetačného obdobia vytvárajú pavučinové zámotky, najčastejšie medzi spradenými listami, tak tiež v štrbinách na hostiteľskej rastline alebo v jej blízkosti a v zámotkoch prezimujú. Na jar keď teplota presiahne 7 °C húsenice pokračujú v poškodzovaní hostiteľskej rastliny a začínajú sa kukliť medzi listami.
Približne o 2 – 3 týždne sa z nich vyliahnu motýle, ktoré sú aktívne v noci a cez deň odpočívajú vo vegetácii.
 
motyl_vijacka_kruspanova
Motýľ vijačky krušpánovej
 
Následne samičky kladú skupiny vajíčok po 5 - 30ks na listy krušpánov, vajíčka majú priemer asi 1 mm.  Po 7 – 10 dňoch sa z nich vyliahnu húsenice. Počas života sa húsenica pohybuje na hostiteľskej rastline v priestore s priemerom 20 – 25 cm. Motýle možno monitorovať od konca mája až do októbra. Húsenice sa môžu vyskytovať na krušpánoch počas celého roka. Na hostiteľských rastlinách môžu byť  súčasne húsenice rozličných veľkostí. Pri 20 °C trvá vývin od nakladenia vajíčok po vyliahnutie motýľa asi 40 dní. 
 
Účinná biologická ochrana
 
 
Lepinox plus je selektívny biologický insekticíd obsahujúci baktériu Bacillus thuringiensis. Táto baktéria produkuje proteín, ktorý pôsobí špecificky proti húseniciam motýľov (vijačky krušpánovej, obaľovačom, piadivky, psota rajčiaková - Tuta absoluta, sikavec konopný, mlynárik kapustový a iné). Baktérie narušujú tráviaci systém húsenice a spôsobujú jej ochrnutie. Po požití prípravku húsenica prestane žrať v priebehu niekoľkých desiatok minút a do dvoch dní uhynie. Tento výrobok nemá vplyv na dospelé motýle ani na iných škodcov.