Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Biologická ochrana proti Voškám

Vošky

Vošky tvoria početnú skupinu malého hmyzu s mäkkým telom prispôsobeným na cicanie rastlinných čím sú tiež často prenášačom vírusov, ktoré prostredníctvom nej vnikajú do rastlín a spôsobujú rôzne ochorenia. V záhradách vošky napádajú široké spektrum rastlinných druhov vrátane ovocných a okrasných stromov, krov, zeleniny či okrasných rastlín.

Vošky svojim bodavo-cicavými ústrojmi prepichujú stonky a listy prioritne mladých častí rastlín a vysávajú z nich rastlinné šťavy bohaté na živiny, čím oslabujú rastlinu. Voška je tiež často prenášačom vírusov, ktoré prostredníctvom nej vnikajú do rastlín a spôsobujú rôzne ochorenia. Vošky vylučujú medovicu (hustú, sladkú kvapalinu), ktorá pokrýva listy rastlín a obmedzuje prechod svetla. Medovica tiež priťahuje mravce, ktoré s voškami žijú v symbióze a často sú príčinou zamorenia rastlín voškami.

Vošky majú schopnosť rýchlej reprodukcie. Rozmnožovanie začína, keď okrídlená voška nájde vhodnú časť rastliny, kde si založí svoju kolóniu. Za krátky čas dokáže naklásť stovky živých, bezkrídlych vošiek, ktoré vysávajú šťavy z hostiteľskej rastliny a v momente keď je kolónia dostatočne veľká, začne produkovať okrídlené vošky, ktoré si zakladajú svoje vlastné kolónie na iných rastlinách. V priebehu roka môžu mať vošky niekoľko generácií. Zamorenie voškami síce začína pomaly no rastie exponenciálne, takže za krátky čas dokážu vošky napadnúť celú rastlinu a zničiť ju. Dobrá správa však je, že existujú účinné spôsoby ako sa dá vošiek zbaviť:

Ochrana pomocou biologických prípravkov

Neem Azal T/S

Pôsobenie prípravku

Účinná látka preniká do listov a je čiastočne systematicky distribuovaná v rastline. Prípravok NeemAzal - T/S tak zastavuje požierajú aktivitu škodca. Behom niekoľkých hodín po aplikácií prestávajú byť škodci aktívny. Larvy reagujú na aplikáciu prípravku inhibíciou požierania a vývoja a následnou mortalitou. Kolónie škodcov sú ešte nejaká čas viditeľné, ale ich larvy sa už ďalej nevyvíjajú. Prípravok nesmie zasiahnuť okolité priestory, obzvlášť citlivé sú hrušky.

Prirodzený predátori

lienka

Lienky

Medzi najznámejších prirodzených nepriateľov vošiek patria lienky k najrozšírenejším patrí lienka sedembodková. Samička počas 2 až 3 mesiacov nakladie až 1 500 vajíčok. Každá vyliahnutá larva môže za 2 až 3 týždne zničiť aj 400 vošiek. Po zakuklení a premene na dospelého jedinca skonzumuje lienka okolo 50 vošiek za deň. Dôležité na prezimovanie sú úkryty v štrbinách kôry, suchej vegetácii, puklinách skál a podobne.

Zlatoočky 

Z dravých lariev sieťokrídlovcov živiacich sa voškami sú najznámejšie zlatoočky, ktoré kladú vajíčka s dlhými stopkami na časti rastlín. Z nich sa liahnu larvy so silnými dutými hryzadlami, ktorými prebodnú a vyciciavajú korisť.

Pestrice 

Z dvojkrídlovcov majú veľký význam najmä pestrice. Z vajíčok kladených do kolónií vošiek sa liahnu dravé larvy. Každá z nich dokáže zlikvidovať počas dvojtýždňového vývinu okolo 500 vošiek.