Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Zmáčadlá a ich funkcia

Zmáčadlo (Adjuvant) je látka, ktorá sa pridáva k prípravkom na ochranu rastlín tj. (fungicídy, insekticídy, kvapalné hnojivá, atď.) alebo ich zmesi na zvýšenie účinnosti použitého prípravku alebo fyzikálnych vlastností striekacej zmesi. Adjuvanty sú navrhnuté tak, aby zlepšili "aktivitu" prípravku, zvyčajne zvýšením jeho absorpcie a znížením povrchového napätia na liste. 

Povrchovo aktívne látky (ich názov pochádza z anglického ("surface acting agents") fyzikálne menia vlastnosti roztoku a kvapiek. Pomáhajú zlepšiť schopnosť pesticídov emulgovať, rozptýliť sa a priľnúť znížením povrchového napätia. Povrchy listov, ako aj pesticídov, majú molekulárny náboj. Náboj alebo nedostatok náboja povrchovo aktívnej látky určuje, ako sa viaže s pesticídom, čo následne ovplyvňuje, ako sa pesticíd viaže na povrch listu. Cieľom tohto procesu je znížiť povrchové napätie, čím sa zvýši schopnosť kvapky postreku zostať dlhšie v kontakte s povrchom listov, čo umožní absorbovať viac pesticídov. Typy povrchovo aktívnych látok sú založené na ich molekulárnom alebo iónovom náboji. Účinnosť je založená na podmienkach prostredia, vlastnostiach cieľovej rastliny a interakciách medzi pesticídom, povrchovo aktívnou látkou a nosičom.

ucinok-zmacadla


Sploštené kvapôčky sa šíria na povrchu voskových listov v dôsledku povrchovo aktívnej látky zvyšujúcej povrchovú plochu aj absorpciu.

WETCIT zmáčdlo, ktoré je možné používať v ekologickom poľnohospodárstve.

Výrazne znižuje povrchové napätie postrekovej kvapaliny a tým priaznivo ovplyvňuje jej zmáčavosť predovšetkým na rastlinách, ktorých povrch neumožňuje rovnomerné priľnutie aplikačnej kvapaliny.

Obmedzuje úlet postreku a umožňuje lepšiu distribúciu postrekovej kvapaliny a kvalitné ošetrenie aj na horšie prístupných častiach  rastlín, ktoré nie sú pri postreku priamo zasiahnuté. Súčasťou formulácie sú prírodné terpény z pomarančovníka.

 Video: účinnosť zmáčadla Wetcit