Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Na piliarky ekologicky

Piliarky

Medzi najvýznamnejšie piliarky patria piliarka slivková, jablčná a hrušková. Na to aby ste vykonali ochranu efektívne je potrebná včasná signalizácia a znalosť bionómie škodcu.

Piliarka jablčná (Hoplocampa testudinea) - škodí na jabloniach, na povrchu plodov tvorí typické korkové chodbičky. Neskôr sa prehryzú dovnútra a spôsobujú červivosť. Dospelé piliarky majú 6-7 mm a sú žltočierne. Piliarky prezimujú v štádiu larvy. Dospelé jedince sa liahnu pred kvitnutím jabloní. Samičky kladú po jednom vajíčku do stien kvetov pod kališne kvety. Húsenice sa liahnu asi za týždeň, po zvlečení vyliezajú a napádajú plody.  Koncom júna a začiatkom júla sú húsenice dospelé  vtedy sa zahrabávajú do pôdy a spriadajú si kokón v ktorom prezimujú.

Piliarka hrušková (Hoplocampa brevis) – škodí tak, že mladé húsenice mínujú pod pokožkou malých plodov neskôr sa zavŕtavajú hlbšie, vyžierajú dreň a hruštičky sú duté a plné čierneho trusu. Vo vnútri sa nachádzajú žlté až nezelenané húsenice s hnedou hlavou 7-9 mm dlhé. Dospelé jedince sa liahnu na začiatku kvitnutia, živia sa nektárom a peľom. Samičky kladú  po jednom vajíčku do kvetu. Húsenice sa vyvíjajú  vo vnútri mladých plodov, tie opadávajú a larvy sa neskôr zavŕtavajú do zeme. V hĺbke 5-20 cm si tvoria kokón a v ňom prezimujú.

Piliarka slivková  (Hoplocampa minuta) - Spôsobuje červivosť plodov a ich predčasné opadanie. Dospelá piliarka má 4-5 mm, čierne telo a priehľadné krídla. Larvy sú svetlo zelené, nažltnuté so šiestimi pármi ponožiek. Larvy prezimujú v pôde, na jar sa zakuklia. Samičky kladú vajíčka jednotlivo do kališných listov kvetu. Každá larva zlikviduje behom života 3-4 plody. 

 

Biologická ochrana

Ochranu proti piliarkam môžete vykonať biologickým postrekom z výluhu dreva Quassia amara.

piliarka_jablcna

Piliarka jablčná

 

Quassia amara je tropický ker zo Strednej a Južnej Ameriky, ktorého drevo a kôra obsahujú okrem iného jednu z najhorkastejších prírodných látok, zlúčeninu quassin a neoquassin. Odvar sa používa v ochrane rastlín ako prírodný insekticíd (prostriedok na ničenie hmyzu). Používa sa proti mnohým hmyzím škodcom, najmä proti piliarkam.

Na signalizáciu používame biele lepové dosky zavesené v korunách stromov v období pred kvitnutím. Prahom škodlivosti je výskyt 10 a viac dospelých jedincov na bielej lepovej doske za dva dni pozorovania.

biele_lepove_dosky_na_ piliarky

Biele lepové dosky proti piliarkam

 

Termín aplikácie: Postrek vykonajte v dobe hromadného opadnutia okvetných lístkov. Postrek opakujte 3 – 4 dni po prvom ošetrení v závislosti na počasí.

Pokus s produktom Quassia amara: https://zahrada.prakticky.sk/2015/06/12/na-piliarky-ekologicky-prebieha/