Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Biologická ochrana kukurice (Vijačka kukuričná)

Vijačka kukuričná je mimoriadne škodlivý druh poškodzujúci steblá a klasy kukurice. Okrem kukurice významne napáda aj plody papriky a ďalšiu plodovú zeleninu. Poškodené klasy húsenicami bývajú na úrovni zhruba 10-30%. Napadnuté plody papriky bývajú totálne znehodnotené druhotným výskytom hubových a bakteriálnych chorôb.

Vijačka kukuričná je pomerne veľký žltohnedý motýľ s rozpätím krídel asi 2,5 -3 cm. Šedo-béžové húsenice s nevýraznou kresbou majú čiernohnedú hlavovú schránku. Dĺžka tela pred kuklením je asi 2,5 cm. Čokoládovo hnedá kukla býva vo vnútri napadnutého stebla kukurice.

Príznaky napadnutia

Predovšetkým v pazuchách listov sa objavujú drobné otvory v priemere asi 2-3 mm, ktoré sú naplnené drťou. Drť sa hromadí v pazuchách listov. Neskôr húsenice napádajú klasy a steblá. Steblá sa v mieste napadnutia lámu. Klasy v miestach napadnutia za vlhkého počasia začínajú plesnivieť. Na rozdiel od Mory bavlníkovej v kukurici húsenice nezostávajú v zóne semien, ale napádajú vretena klasov.

Vývojový cyklus

Prezimuje húsenica v kukliacej komôrke vo vnútri stebla kukurice. Na jar sa kuklí, podľa oblasti od polovice mája do júna. Asi po troch týždňoch začína liahnutie motýľov. Krátko po spárení začínajú samice klásť vajíčka. Kladú ich do skupín po 10-40 kusoch, väčšinou na spodnú stranu listu.

Prvý larválny instar žije na povrchu rastliny, húsenice druhého isntaru sa zažierajú do rastliny. Spočiatku smerujú húsenice behom žeru rastlinou na hor, neskôr dole.

Kuklenie - komôrky si vyhryzú v dolných internódiach stebla kukurice. Od južného Slovenska ďalej na juh má vijačka kukuričná dve generácie. V oblastiach s dvomi generáciami sa húsenice kuklia v júly a behom júla a behom augusta sa liahnú motýle druhej generácie.

Ochrana

Nepriama:

ponechanie nízkeho strniska, rozdrvenie zbytkov kukuričných stebiel a kvalitná orba, pri ktorej sa pretočí maximum pozberových zvyškov. Pri extrémne silnom napadnutí je vhodné použiť rotavátor na strnisko. Najhorší vplyv na množenie vijačky v krajine majú plochy nezozbieranej kukurice alebo vysoké strnisko ponechané cez zimu do ďalšej sezóny.

Priama:

Chalcidky rodu Trichogramma sú vaječné parazitoidy, ktoré kladú vajíčka do vajíčok iných hostiteľských druhov motýľov, kde prebieha celý ich vývoj. Tak dochádza k redukcii liahnutia húseníc a obmedzeniu napadnutia plodiny. Trichogramma sa v poraste množí a jej pôsobenie trvá po celú dobu letu škodcu.

V Českej republike sa používa aj biologický insekticíd Lepinox plus

Insekticídny prípravok obsahujúci Bacillus thuringiensis. Táto baktéria produkuje proteín, ktorý pôsobí špecificky proti húseniciam motýľov. Baktérie narušujú tráviaci systém húsenice a spôsobujú jej ochrnutie. Po požití prípravku húsenica prestane žrať v priebehu niekoľkých desiatok minút a do dvoch dní uhynie. Tento výrobok nemá vplyv na dospelé motýle ani na iných škodcov.

Video: ukážka pôsobenia prípravku Lepinox plus