Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Typhlodromus pyri

Biologická ochrana sadov a viníc

Škodlivé roztoče, hálkovce a vlnovníky môžu byť problémom v sadoch, vinohradoch a záhradách, pretože vyciciavajú listy rastlín a v prípade veľkého zamorenia ich môžu výrazne oslabiť alebo dokonca zničiť.

Ak sa rozhodneme vyhnúť chemickým postrekom a zvoliť šetrnejšie riešenie, máme možnosť použiť prirodzených nepriateľov - predátorov. V tomto prípade môžeme použiť dravého roztoča Typhlodromus pyri, ktorý napáda nielen mnohé druhy škodlivých roztočov, ale aj larvy strapiek a iného drobného hmyzu.

Ak sa na rastline nenachádzajú žiadni škodcovia, môže sa živiť peľom a prípadne dlhodobo hladovať. Dospelí jedinci aj ich nymfy sa živia škodlivými roztočmi. Typhlodromus pyri sa u nás vyskytuje prirodzene, bez problémov prezimuje a na stanovišti vydrží mnoho rokov.

Aplikácia je preto jednorazová a nie je potrebné ju opakovať, pokiaľ sa dravý roztoč nezlikviduje nevhodnými chemickými postrekmi. Dravé roztoče sa počas druhej sezóny po aplikácii dostatočne rozmnožia, aby udržali škodlivé roztoče pod prahom škodlivosti.

List_révy_napadený_vlnovníkem typhlodromus_pyri

List viniča poškodený vlnovníkom           Aplikácia dravého roztoča Typhlodromus pyri

Aplikácia sa vykonáva v zimných mesiacoch (december až február) pripevnením plstených pásikov proti roztočom na konáre ovocných stromov, vinič alebo malé ovocné kríky pomocou šnúrky, drôtu alebo kancelárskej zošívačky.

Pásy musia byť pevne pripevnené a musia byť chránené pred odnesením vtákmi. V závislosti od veľkosti stromu umiestnite 1-3 pásy na strom (približne 1500-3000 pásov/ha), pri viniči 1 pás na každý tretí ker (staršie výsadby približne 1000 pásov/ha).

Dravé roztoče sa môžu použiť aj na kontrolu priadky morušovej na jahodách. Po získaní dravého roztoča by sa mali okamžite aplikovať pásy, kým roztoč prezimuje. Ak nie je možné pásky použiť okamžite, mali by sa na krátky čas uskladniť na chladnom mieste pri teplote nižšej ako 7 °C.

Typhlodromus pyri

Dravý roztoč napádajúci škodlivé roztoče v sadoch  a viniciach. Obmedzuje výskyt napríklad roztočca chmeľového, roztočca ovocného, hálkovca viničového, roztoča viničového a vlnovníka jabloňového.

T. pyri je drobný dravý roztoč v rozmere približne 0,6 mm mliečnej bielej farby. Napáda nie len mnoho druhov škodlivých roztočov, vlnovníkov a hálkovcom, ale aj larvy strapiek a iný drobný hmyz. Pokiaľ sa na rastline títo škodcovia nevyskytujú, živia sa peľom rastlín, prípadne vydrží dlhodobo hladovať.

Škodlivými roztočmi sa živia ako aj dospelé roztoče, tak aj ich nymfy. Jedna samica vysaje za deň približne 8 dospelých roztočcov alebo 320 hálkovcov. Prezimuje vo viniciach a sadoch, takže zavedenie biologické ochrany je jednorazové a dlhodobé. Akonáhle sa dostatočne namnoží, udržuje škodcov pod prahom škodlivosti.