Objednávky na parazitické háďatká uzatvárame vždy v piatok do 10h a nasledujúcu stredu expedujeme. Ďakujeme.

Máte slimáky v záhrade? Zbavte sa ich ekologicky

Slizniaky každoročne škodia v záhradách i na poliach. Poškodzujú okrasné rastliny v záhradách ale aj klíčiace, vzchádzajúce porasty a staršie rastliny na poliach. Za vlhkého počasia, predovšetkým na jar a na jeseň spôsobujú významné škody. Škodia tak že vykonávajú okienkový a okrajový žer na listoch, zatiaľ čo silná stredová žilnatina zostáva zachovaná. Mimoriadne atraktívne sú pre nich poškodené časti rastlín. Na plodoch a koreňoch tvoria hlboké otvory. Pre slizniaky sú typické dlho viditeľné lesklé sliznaté stopy.

slizniak

 

Hostiteľské rastliny:

Slizniaky sú všežraví uprednostňujú však jemné pletivá rastlín.

Vývojový cyklus:

Prezimujú predovšetkým v štádiu vajíčka. Vajíčka sú biele guľatého tvaru a asi 2mm veľké. Slizniaky sa liahnu po 2-4 týždňoch. K žeru vyliezajú len v noci alebo za daždivého počasia. Dospelé slizniaky sú obojpohlavné a vzájomne sa oplodňujú. Vajíčka kladú do dier alebo pod kamene.

Biologická ochrana:

Mierne utužené pôdy, jemne zapracované a povalcované výsevné lôžko redukuje množstvo úkrytov pre slizniaky. Podpora výskytu prirodzených nepriateľov.

Priama biologická ochrana:

K priamej biologickej ochrane sú dnes používané háďatká Phasmarhabditis hermaphrodita produkt Nemaslug 

Pôsobenie prípravku Nemaslug

Parazitická háďatko Phasmarhabditis hermaphrodita, ktoré je veľké asi 1 mm, aktívne vyhľadáva slimáky v pôde a preniká do nich cez ich dýchacie otvory. Hlísty sú nositeľmi symbiotickej baktérie, ktorú uvoľňujú vo vnútri slimáka. Baktérie sa rozmnožia a v kombinácii s háďatkami slimáka usmrtia. Po určitom období vývoja nová generácia háďatiek opustí hostiteľa a hľadá si iného. Napadnutý slimák prestane žrať do 5 dní a do 7 až 20 dní pod zemou uhynie. Háďatká (na rozdiel od chemických látok) pôsobia dlhodobo - približne 6 týždňov.

Nepriama ochrana

Medzi prirodzený nepriateľov slizniakov patria: hrabavé vtáctvo, kačice, krt, ježko, slepúch, piskor.

V dôsledku dlhodobého používania granulových chemických nástrah sa však u mnohých stavovcov vyvinul reflex vyhýbať sa slizniakom, pretože títo predátori sa často stretávajú s mŕtvymi slizniakmi, ktorými sa potom sami otrávia. Vajíčka a larvy slizniakov vyhľadávajú väčšie druhy bystrušiek v slizniakoch parazituje špeciálny druh mäsiarok (mucha) a háďatko Phasmarhbditis hermaphrodita.